Discurs Presidenta Ana Juan 6 Desembre – Dia de la Constitució Espanyola

Tal dia com avui, un 6 de desembre de fa 44 anys, el nostre país iniciava un període essencial de la seva història impulsat per la voluntat majoritària d’un poble de deixar enrere la dictadura franquista i començar un període de convivència democràtica en què ara ens trobem.


La Constitució del 1978 va ser el resultat d’un treball realitzat per polítics de tots colors: d’esquerra, dreta, republicans i nacionalistes. Va ser un text llaurat a base de consensos i de diàleg entre tots ells, que van treballar amb el convenciment i la responsabilitat cívica que l’única manera de canviar aquell règim negre de la història, per un altre ple de drets i llibertats, era fer-ho junts, entre tots, sense distincions polítiques.


M’agradaria apel·lar a aquella consciència cívica que va tenir aquella generació de polítics per recordar-la i posar-la en èmfasi a l’Espanya ia la Formentera de l’any 2022 perquè ens serveixi com a exemple ara i les generacions futures. Des d’aquell 6 de desembre en què va haver-hi un suport majoritari a la Constitució hem viscut grans canvis socials, econòmics i culturals, hem crescut i assolit la maduresa democràtica en què ens trobem ara, i ho hem fet a força de treballar, dialogar, cedir, proposar, comprendre, pactar i, en definitiva, aplicar les polítiques que tenen com a base l‟acord social i democràtic que és la carta Magna.


Tinguem molt present aquest aspecte de consciència i convivència democràtica, sobretot en una època en què precisament veiem al nostre propi país i en països veïns, moviments i partits que aposten per tallar-nos d’arrel molts dels drets que tant ens han costat assolir al llarg d’aquests darrers 44 anys. Parlem de l’educació universal, de la sanitat pública, de la igualtat de gènere, de la protecció de la infància i de la conquesta de molts drets que són inherents a la persona i que estan recollits la Constitució. D’aquí insisteixo en la importància de l’existència i la convivència i l’acord i responsabilitat dels partits que salvaguarden els nostres drets i l’ordre democràtic per avançar com a societat i per fer front a aquestes amenaces.


Aquí a Formentera sabem què ens ha costat aconseguir molts d’aquests drets recollits a la Constitució. En els darrers temps, estem veient, i des de les administracions continuem treballant-hi, avenços que es corresponen amb el compliment del nostre mandat. Aquest any, sense anar més lluny, hem pogut, per exemple, recuperar i reforçar els serveis sanitaris, com l’hemodiàlisi i la base permanent del 061; es treballa en la qualitat de l’ensenyament públic, amb una nova escola i nous serveis; impulsem polítiques d’atenció i protecció a les persones més vulnerables, amb nous centres i programes d’ajuts; treballem en la protecció del nostre medi ambient amb iniciatives pioneres de regulació de fondejos i entrada de vehicles; o, com que s’acaba de presentar la setmana passada, s’impulsen projectes com el de l’Oficina de Justícia que ajuden, protegeixen i fan la vida més senzilla i còmoda als nostres ciutadans.

En una època com la que ens ha tocat viure, com la pandèmia i la crisi energètica derivada de la guerra d’Ucraïna, és fonamental que hi hagi una unió democràtica i uns governs que es bolquin, encara més, en polítiques de protecció dels seus ciutadans per a reforçar aquest escut social que salvaguardi tots els drets que recull la nostra constitució.

Els pressupostos de la comunitat autònoma de l’any 2023 per a Formentera que es van presentar la passada setmana, contemplen un creixement del 57% per a la nostra illa, i estan encaminats en aquest sentit, així com els que presentarem els pròxims dies des del Consell; en les polítiques socials, mediambientals, l’economia circular, la protecció del nostre patrimoni i la sostenibilitat social…. Aquest és el nostre objectiu i aquesta és la nostra comanda: treballar per millorar la qualitat de vida i els drets dels nostres residents.

Tenim encara molt de camí per recórrer, però estem aconseguint que se’ns escolti, que Formentera prengui les seves pròpies decisions i que com a administració local i més propera a la ciutadania actuï pel bé i la millora dels nostres veïns. Com a representants polítics és la nostra obligació que sigui així i si volem deixar una Formentera millor i més justa a les següents generacions hem de continuar treballant units.


No ens conformem amb el que hem obtingut i necessitem que la veu de Formentera s’escolti més a Madrid i que la Constitució s’adapti a la nostra realitat territorial i social. Continuem defensant un senador propi per a l’illa com a figura que canalitzi les accions i decisions que afecten Formentera. La Constitució espanyola s’ha d’adaptar a les noves realitats i Formentera forma part d’aquesta realitat, com a exemple de convivència plural i amb noves exigències socials que requereixen una reforma adaptada i moderna pel bé de l’estat de benestar.



Avui, 44 anys després del referèndum que va aprovar de manera majoritària la Constitució podem dir que a Formentera hem crescut en drets, llibertat, justícia, pluralitat i igualtat. Avui és un dia per agrair a les generacions anteriors que ho han fet possible i per reforçar el nostre compromís dels que ara tenim aquesta responsabilitat continuarem treballant per deixar el millor llegat a les properes generacions.


Moltes gràcies!

Ana Juan Torres

Presidenta del Consell Insular de Formentera

Compartir

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Noticias relacionadas